- Konu Başlıkları
- Oyun Terapisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
- 1-Oyun Terapisi Faydaları Neler?
- 2-Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
- 3-Oyun Terapisi Hangi Yaş Çocuklara Uygundur?
- 4-Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
- 5-Evde Oyun Terapisi Yapılabilir mi?
- 6-Oyun Terapisi Oyuncakları Neler?
- 7-Oyun Terapisine Aileler de Katılır mı?
- 8-Oyun Terapisi Travma Geçirmiş Çocuklara Nasıl Yardımcı Olur?
- 9-Çocuk Oyun Terapisine Nasıl Hazırlanmalı?
- 10-Oyun Terapisi Güvenli midir?
- Oyun Terapisi için Bize Ulaşın!
Oyun Terapisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Çocukların duygusal ve davranışsal sorunlarını yönetebilmeleri için başvurulan ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen oyun terapisi, çocuğun oyun oynarken yaşadığı deneyimlerden yararlanır. Daha net bir ifadeyle, çocukların oyun oynarken yansıttıkları duygular, yaptıkları davranışlar ve yaşadıkları, uzman bir psikolog tarafından gözlemlenir; travmatik deneyimler veya psikoterapiye konu olan durumlar yeniden ve daha profesyonel şekilde ele alınır.
Bu sayede yaşanan problemler ve olumsuzlukların etkileri azaltılıp oyun terapisi sayesinde duygular daha rahat bir şekilde ifade edilir. Oyun terapisi nedir, sorusunun en net yanıtı bu şekilde. Şimdi bir de oyun terapisi ile ilgili diğer detaylara göz atalım ve ebeveynlerin neden psikolog destekli oyun terapisine başvurmaları gerektiğini konuşalım.
[widget-141]
1-Oyun Terapisi Faydaları Neler?
Oyun terapisi nedir sorusu kadar önemli olan bir diğer konu da oyun terapisi faydalarıdır. Oyun terapisinin faydaları duygusal ve sosyal alanlarda kendini gösterir. Çocuklar, oyun terapisi sayesinde duygularını daha güvenli bir ortamda ifade eder. Özgüven problemi yaşıyorsa kendini olduğu gibi kabul etmeyi, hata yapmanın normal olduğunu oyun terapisi sayesinde öğrenir. Oyun terapisi faydaları arasında bir diğer sosyal becerilerin gelişimi yer alır. Çocuklar, oyun terapisi çalışmaları sonrasında iş birliği yapma, etkili iletişim kurma, hoşgörülü olma ve problem çözme becerilerinde deneyim kazanır.
2-Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Oyun terapisi, çocuğa özel olarak planlanabilir. Bazı durumlarda bireysel oyun terapisi, bazı durumlarda da grup oyun terapisi düzenlenebilir. Bu durumda oyun terapisi nasıl uygulanır sorusunun yanıtı da değişir. Genellikle kukla oyunları, hikaye anlatımı, serbest oyun zamanı, yönlendirilmiş oyun ve yaratıcılık-sanat oyunlarından faydalanılır. Boyama, resim yapma gibi aktivitelerle çocukların iç dünyasını dışa vurması beklenir, ayrıca çocuğun hikâye kurması veya anlatması teşvik edilir. Özellikle travmatik deneyimleri olan çocuklar için kukla oyunları ile farklı karaktere bürünme tekniği kullanılır. Bu süreçte de psikolog, çocuğu gözlemler ve raporlar.
3-Oyun Terapisi Hangi Yaş Çocuklara Uygundur?
Oyun terapisi, genellikle 2-3 yaşından itibaren tüm çocuklara uygulanabilir. Özellikle küçük yaştaki, yani duygu ve düşüncelerini konuşarak ifade edemeyecek çocuklar için oyun terapisi çok verimli bir yöntemdir. Bazı durumlarda ergenlik dönemindeki çocuklar için de oyun terapisi tercih edilebilir. Ancak ergenlik döneminde farklı terapi yöntemleriyle oyun terapisinin kombinasyonu daha etkili olabilir.
4-Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Psikolog destekli oyun terapisi; kaygı bozukluğu, fobiler, aile içi sorunlar (boşanma, ebeveynler arasaı çatışma, kardeş doğumu vs.), okula uyum problemleri, davranış bozuklukları (öfke kontrolsüzlüğü, agresiflik, çekingenlik), travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, sosyal uyum ve iletişim problemleri, baskı ve istismar durumlarında kullanılır.
5-Evde Oyun Terapisi Yapılabilir mi?
Destekleyici oyun etkinlikleriyle evde oyun terapisi yapılarak çocuğun duygularını ifade etmesi teşvik edilebilir fakat ciddi sorunlarda psikologlardan profesyonel yardım alınması en sağlıklı yaklaşımdır.
6-Oyun Terapisi Oyuncakları Neler?
Oyun terapisi sırasında kullanılan oyuncaklar çocuğun yaşına, psikolojisine ve destek alma konusuna göre değişiklik gösterir. Genel olarak oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar; top, bebek, kutu, silah, tabak, biberon, köpek, fil, at, kitap, lego, boya, oyun hamuru, araba, uçak, makas, kukla, oyuncak asker, aktivite masası olarak sayılabilir.
7-Oyun Terapisine Aileler de Katılır mı?
Oyun terapisinde akış, oyun terapisti tarafından belirlenir. Genelde çocuk ve psikolog, oyun terapisi sırasında yalnız olur. Ancak çocuk-ebeveyn ilişkisinin güçlendirilmesi ve aile içi dinamiklerin iyileştirilmesi amacıyla yapılan oyun terapisi sürecine aileler de dahil olabilir.
8-Oyun Terapisi Travma Geçirmiş Çocuklara Nasıl Yardımcı Olur?
Travma geçirmiş çocuklar, oyun terapisi sırasında olumsuz deneyimleri ile sağlıklı bir şekilde tekrar yüzleşir, bu sayede korku ve endişelerini azaltıp iyileşmeye başlarlar. Bu zorlu süreçle baş edebilmeyi öğrenirler. Oyun terapisi, travmalı çocuklar için güvenli bir alan sağlar.
9-Çocuk Oyun Terapisine Nasıl Hazırlanmalı?
Çocuklar için psikoloğa gitme fikri biraz korkutucu olabilir. Bu yüzden ona psikoloğa gitme, görüşme veya konuşmadan ziyade oyun oynayacağı güvenli bir alana gideceğini söylemek daha doğru bir yaklaşım olabilir. Gün içinde oynadığı, oynamaktan keyif aldığı oyuncakların bulunduğu bir ortam, çocuklar için de ilgi çekici olacaktır. Ayrıca oyun terapisi sırasında keyifli etkinliklerin olacağını, özgürce oyun oynayabileceğini ve evdekilerden çok daha farklı oyuncaklar bulunduğunu söylemek de işe yarar. Oyun terapisini çocuğunuza asla bir zorunluluk olarak benimsetmemeniz gerektiğini unutmayın.
10-Oyun Terapisi Güvenli midir?
Oyun terapisi nedir, sorusunu başlangıç kısmında da açıklamıştık. Oyun terapisi, alanında uzman psikologlar eşliğinde yürütülen bir psikoterapidir. Dolayısıyla çocuğun psikolojik ve duygusal ihtiyaçları önemsenerek, doğru yönlendirmeler yapılarak ve bireysel hassasiyetlere dikkat edilerek oyun terapisi yapılır. Gönül rahatlığı ile oyun terapisine katılım sağlayabilirsiniz.
Oyun Terapisi için Bize Ulaşın!
Oyun terapisi hakkında detaylı bilgi almak, oyun terapileri ile çocuklarınızın kendini ifade etmesini ve sağlıklı büyümesini desteklemek için bize ulaşın. Malia Psikolojik Danışmanlık merkezi psikolog ve uzmanlarımızla çocuklarınızın geleceğine katkı sağlayın…